Aandachtsgebied: Down syndroom

 

Ouder van Vergeten Doelgroep: Femmy Verhulst – van de Kant

Samen met mijn man Tim zijn wij de ouders van Thijs van 3,5 jaar en Loïs 15 maanden. Onze zoon Thijs is geboren met het Syndroom van Down. Dit was een grote verrassing bij zijn geboorte. Bij geen enkele controle, ook de extra uitgebreide echo met 20 weken i.v.m. hartproblemen in de familie, is er iets opgemerkt/opgevallen. Wel heb ik vanaf het begin van de zwangerschap met een gevoel gelopen dat er iets was.

Er werd bij de geboorte van Thijs bloed afgenomen en naar het WKZ gestuurd om chromosoomonderzoek te laten plaatsvinden. Op de 4e dag na het chromosoomonderzoek werd er definitief bevestigd dat Thijs het Downsyndroom heeft.
En dan word je naar huis gestuurd. Je hebt op Google gekeken en kent niemand in de omgeving die je meer of vanuit de moederrol iets kan vertellen. Het is ook je eerste kindje dus alles is al spannend. Gelukkig heeft onze omgeving/familie erg fijn gereageerd. Maar wat een zoektocht en onzekerheid was het in het begin.

We zijn gestart met Thijs met 9 maanden op het reguliere KDV in Vianen. Echter na een tijdje merkten wij dat de hoeveelheid kinderen en tijden van het KDV niet handig waren en zijn we bij een gastouder in Vianen terechtgekomen. Daar was hij gelijk zo op zijn plaats dat hij daar nu nog steeds elke week naar toe gaat. Ook gaat Thijs vanaf zijn 2,5 jaar naar een medisch kinderdagverblijf. Helaas zit er geen één in Vianen en gaat hij naar Nieuwegein 2 dagen per week. Onze zoektocht naar een basisschool gaat nu starten. Loïs onze dochter maakt nu 15 maanden deel uit van ons leven en we zien dat Thijs heel veel mooie dingen van haar leert, en andersom ook zeker natuurlijk.

Thijs praat nu nog niet, een paar belangrijke woorden zoals “auto eten en papa mama zusje” nagelaten, maar met ondersteunende gebarentaal kan hij zich heel goed redden. Wel is het erg lastig om aansluiting met leeftijdsgenootjes uit Vianen te maken omdat hij dus niet naar een opvang in Vianen gaat. Ook de basisschool zal hoogstwaarschijnlijk speciaal onderwijs worden en helaas in Vianen is deze mogelijkheid er niet. Ik mis als ouder van een jong kind wat anders is dan anderen in Vianen een ontmoetingsplek van ouders met ook jonge kinderen die net even anders zijn.

Graag breng ik daar samen met Miranda en Diana verandering in met Project Amazing. Door zelf een actieve rol te gaan vervullen om zo andere ouders van jonge kinderen handvatten te geven en die plek te gaan creëren in Vianen. 

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube